Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie Szczecin

Organizacja zadań szkoleniowych w ramach projektu: ?Aktywna integracja w Szczecinie? współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego (Program Operacyjny Kapitał Ludzki Poddziałanie 7.1.1.) - szkolenie: ?Profesjonalny kelner- barman?


Organizacja zadań szkoleniowych w ramach projektu:
„Aktywna integracja w Szczecinie” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego (Program Operacyjny Kapitał Ludzki Poddziałanie 7.1.1.)
- szkolenie: „Profesjonalny kelner- barman”
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie , ul. Gen. Sikorskiego 3, 70-323 Szczecin, woj. zachodniopomorskie, tel. 091 48 50 563, faks 091 48 57 603.
Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.mopr.szczecin.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Organizacja zadań szkoleniowych w ramach projektu: Aktywna integracja w Szczecinie współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki Poddziałanie 7.1.1. - szkolenie: Profesjonalny kelner- barman”
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
1. Przedmiotem zamówienia jest organizacja i przeprowadzenie usługi szkoleniowej w zakresie „Profesjonalny kelner - barman” dla 3 klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Szczecinie. Szkolenie ma na celu uzyskanie kwalifikacji zawodowych przez osoby bezrobotne do praktycznej umiejętności przyrządzania drinków i napojów alkoholowych, obsługiwania uczestników przyjęć.
2. Szkolenie będzie realizowane w ramach projektu „Aktywna integracja w Szczecinie” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego (Program Operacyjny Kapitał Ludzki Poddziałanie 7.1.1.).
3. Ilość uczestników: 3 osoby.
4. Kod CPV 80 3000008
5. Wymaga się, aby szkolenie składało się z części teoretycznej i praktycznej. Zakres tematyczny szkolenia ma zawierać 200 godzin zegarowych przypadających na jednego uczestnika. Zajęcia teoretyczne muszą obejmować 40 godzin zegarowych. Zajęcia praktyczne muszą obejmować 160 godzin zegarowych (moduł zajęć praktycznych kelner musi zawierać 80 godzin zegarowych przypadających na jednego uczestnika, moduł zajęć praktycznych barman musi zawierać 80 godzin zegarowych przypadających na jednego uczestnika). Wymaga się, aby egzamin odbył się w godzinach szkolenia. Szkolenie należy zrealizować według planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 30 godzin zegarowych w tygodniu. Zajęcia muszą odbywać się codziennie od poniedziałku do piątku, po 6 godzin zegarowych dziennie od 09.00 do 15.00.
6. Zajęcia powinny być oparte na ćwiczeniach i pokazach uzupełnianych wskazówkami teoretycznymi. Baza lokalowa, w której odbywać będą się zajęcia teoretyczne musi zawierać oddzielne stanowisko do nauki dla każdej z 3 osób (stanowisko musi być wyposażone w stolik, krzesło). Lokal musi mieć zaplecze sanitarne.
7. Program szkolenia obejmować musi następujące moduły:
Kelner:
1.zajęcia teoretyczne :
1) zajęcia psychoedukacyjne (przygotowanie do rozmowy z klientem autoprezentacja, komunikacja interpersonalna),
2) bezpieczeństwo i higiena pracy (utrzymywanie porządku na stanowisku pracy, przestrzeganie zasad bhp, p.poż. i sanitarno-higienicznych),
3) etyka zawodu kelner (savoir-vivre` w pracy, przekazywanie informacji, wizerunek zawodowy kelnera),
4) przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich,
5) poznanie drobnego sprzętu do obsługi konsumenckiej (wyposażenie i obsługa sprzętu kelnerskiego w części konsumenckiej i ekspedycyjnej),
6) ogólne zasady obsługi konsumentów przy stole (zmienianie nakryć i obrusów w obecności konsumenta, podawanie potraw i napojów z zachowaniem odpowiedniej kolejności, sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych),
7) ogólne metody serwowania (noszenie tac, przenoszenie talerzy i półmisków),

2. zajęcia praktyczne:

1) przygotowanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej,
2) serwowanie potraw i napojów,
3) obsługiwanie uczestników przyjęć okolicznościowych z uwzględnieniem
obowiązujących zasad nakrywania stołów,
4) przygotowanie stołów konsumenckich i pomocniczych,
5) serwowanie zakąsek, zup, dań zasadniczych, deserów
Barman:
1.zajęcia teoretyczne :
1) zajęcia psychoedukacyjne (przygotowanie do rozmowy z klientem, autoprezentacja, komunikacja interpersonalna),
2) bezpieczeństwo i higiena pracy (utrzymywanie porządku na stanowisku pracy, przestrzeganie zasad bhp, p.poż. i sanitarno-higienicznych),
3) etyka zawodu barmana (savoir-vivre` w pracy, przekazywanie informacji, obsługa za barem),
4) poznanie zasad właściwej organizacji i techniki pracy (zapoznanie ze sprzętem barmańskim, zapoznanie z wyposażeniem baru),
5) technologia oraz towaroznawstwo napojów alkoholowych (charakterystyka, podział, produkcja),
1. zajęcia praktyczne:
1) techniki przystrajania drinków i innych napojów,
2) sposoby i techniki przyrządzania drinków oraz napojów,
3) techniki pracy barmańskiej (odpowiednie podawanie drinków, napojów),
4) wykorzystanie sprzętu barmańskiego,
5) prezentacja napojów alkoholowych.
8. Szkolenie należy zakończyć egzaminem.
9. Osoba po ukończonym szkoleniu otrzyma zaświadczenie o ukończeniu kursu na podstawie §6 Rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 3 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. Nr 31, poz. 216).
10. Zajęcia teoretyczne i praktyczne mają odbywać się w granicach administracyjnych miasta Szczecina.
11. Zajęcia w części teoretycznej powinny być oparte na ćwiczeniach i pokazach uzupełnianych wskazówkami teoretycznymi. Baza lokalowa, w której odbywać będą się zajęcia teoretyczne musi zawierać oddzielne stanowisko do nauki dla każdej z 3 osób (stanowisko musi być wyposażone w stolik, krzesło). Lokal musi mieć zaplecze sanitarne. Zajęcia praktyczne muszą odbywać się w miejscu gwarantującym prawidłową realizację szkolenia.
12. Wszystkie zajęcia muszą być przeprowadzone z trenerem. Wykonawca musi zapewnić kadrę dydaktyczną o odpowiednich kwalifikacjach i doświadczeniu niezbędnym do prawidłowej realizacji zamówienia. Wymagane jest, aby zajęcia prowadziły osoby mające doświadczenie zawodowe związane z modułami programu szkolenia. Nie dopuszcza się prowadzenia zajęć drogą elektroniczną oraz metodą e-learningu itp.
13. Każdy z uczestników ma otrzymać w dniu rozpoczęcia szkolenia na własność materiały dydaktyczne takie jak notatnik, długopis, skrypty, opracowania zawierające opis zagadnień ujętych w programie szkolenia oraz strój niezbędny do prawidłowej realizacji modułu praktycznego.
14. Wykonawca zapewni dla uczestników szkolenia ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków oraz pokryje koszty dojazdu skierowanych osób na zajęcia przez okres trwania szkolenia.
15. W trakcie szkolenia wykonawca zapewni uczestnikom serwis kawowy (kawa, herbata, napoje chłodzące) oraz codzienny posiłek (obiad).
16. Wykonawca zapewni warunki zgodnie z bezpieczeństwa i higieny pracy w trakcie trwania szkolenia.
17. Na zakończenie szkolenia Wykonawca przeprowadzi ankietę mającą na celu sprawdzenie poziomu zadowolenia z odbytego szkolenia.
18. Wykonawca dokona wizualizacji pomieszczeń (sal dydaktycznych i miejsc odbywania praktyki zawodowej) oraz dokumentacji związanej z realizacją szkolenia, materiałów dydaktycznych oraz certyfikatów i dyplomów potwierdzających zakończenie szkolenia zgodnie z aktualnymi Wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, opublikowanymi przez Departament Zarządzania Europejskim Funduszem Społecznym w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego (Instytucja Zarządzająca Programem Operacyjnym Kapitał Ludzki).
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak.
Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających
Zamawiający przewiduje udzielanie zamówień uzupełniających zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt. 6 ustawy Prawo zamówień publicznych, jednak nie więcej niż 50 % wartości zamówienia podstawowego.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.30.00.00-8.
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 15.10.2010.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.2) ZALICZKI
Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku zamawiający nie precyzuje tego warunku
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wskazanie przez Wykonawców posiadania wiedzy i doświadczenia, poprzez wykazanie, że: wykonali należycie (a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonują) w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie minimum dwie usługi podobne do objętych przedmiotem zamówienia. Za jedną usługę podobną zamawiający uzna organizację szkolenia dla grupy uczestników minimum 3 osób, o tematyce odpowiadającej przedmiotowi niniejszego zamówienia . Ocena spełniania warunków udziału w postępowaniu zostanie dokonana na podstawie dokumentów złożonych przez wykonawcę, na zasadzie SPEŁNIA/NIE SPEŁNIA.
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku zamawiający nie precyzuje tego warunku
III.3.4 Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wykazanie przez Wykonawców dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, poprzez wykazanie, że: dysponują lub będą dysponować minimum dwiema osobami, które w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert przeprowadziły minimum 3 szkolenia, których zakres tematyczny odpowiada tematyce odpowiadającej przedmiotowi niniejszego zamówienia. Ocena spełniania warunków udziału w postępowaniu zostanie dokonana na podstawie dokumentów złożonych przez wykonawcę, na zasadzie SPEŁNIA/NIE SPEŁNIA.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku zamawiający nie precyzuje tego warunku
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY , USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM
W zakresie potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:
inne dokumenty
Każdy z wykonawców w celu wskazania, że oferowana usługa spełnia wymagania określone przez zamawiającego w Rozdziale XIV siwz ma obowiązek złożyć opis zgodnie ze wzorem formularza Program szkolenia stanowiącym zał. nr 6 do siwz celem wykazania zgodności z opisem przedmiotu zamówienia. oraz aktualny certyfikat zarządzania jakością kształcenia/szkolenia ( o ile wykonawca taki posiada) wystawiony przez podmiot uprawniony do kontroli jakości, wydany wykonawcy, na podstawie międzynarodowych norm ISO lub aktualną akredytację wydaną wykonawcy przez kuratora oświaty na podstawie przepisów ustawy o systemie oświaty w celu oceny oferty zgodnie z Rozdziałem XI .
III.6) INNE DOKUMENTYInne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
1) ofertę cenową zgodnie z Rozdziałem I pkt 3 siwz; w przypadku składania oferty wspólnej należy złożyć jeden dokument 2) odpowiednie pełnomocnictwa; tylko w sytuacjach określonych w Rozdziale I pkt 5 zdanie 2 siwz lub w przypadku składania oferty wspólnej (Rozdział III pkt 1 siwz) 3) oświadczenie według wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do siwz wskazujące cześć zamówienia, której wykonanie wykonawca powierzy podwykonawcom (jeżeli wykonawca przewiduje udział podwykonawców); w przypadku składania oferty wspólnej należy złożyć jeden dokument
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz dodatkowe kryteria i ich znaczenie:
1 - Cena - 55
2 - doświadczenie wykonawcy w przeprowadzaniu szkoleń objętych przedmiotem zamówienia - 25
3 - posiadanie przez Wykonawcę certyfikatu jakości usług obejmującym swym zakresem przedmiot zamówienia - 20
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak
Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian
Zmiany postanowień umowy mogą nastąpić w przypadku gdy: a) ulegnie zmianie stan prawny w zakresie dotyczącym realizowanej umowy, który spowoduje konieczność zmiany sposobu wykonania przedmiotu umowy, przez Wykonawcę; b) wystąpią obiektywne niezależnie od woli stron umowy okoliczności skutkujące potrzebą zmiany terminu realizacji przedmiotu umowy
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.mopr.szczecin.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: siedziba zamawiającego ul. Sikorskiego 3, Szczecin pok 107 osoba do kontaktów Anna Sankowska fax 91 48 57 603.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 04.08.2010 godzina 10:00, miejsce: siedziba zamawiającego pok. 301 otwarcie ofert 04.08.2010 godz. 10.30 pok 302.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Zamówienie współfinansowane przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez Ośrodki Pomocy Społecznej...
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
Numer ogłoszenia w BZP: 225546- 2010 z dnia 27.07.2010r.

Załączniki do pobrania

Specyfikacja istotnych warunków zamówienia
1 siwz_barman-_kelner.pdf 2010-07-27 10:32:21 195,0KB 73 razy
2 umowa.pdf 2010-07-27 10:32:28 105,7KB 78 razy
3 ZaA_A_cznik_nr_1.doc 2010-07-27 10:32:44 121,5KB 87 razy
4 zaA_A_cznik_nr_2.doc 2010-07-27 10:32:53 113,5KB 80 razy
5 zaA_A_cznik_nr_3.doc 2010-07-27 10:33:01 11KB 72 razy
6 zaA_A_cznik_nr_4.doc 2010-07-27 10:33:08 123,5KB 149 razy
7 zaA_A_cznik_nr_5.doc 2010-07-27 10:33:25 12KB 74 razy
8 Program_szkolenia.doc 2010-07-27 10:33:35 158,5KB 74 razy
Wyjaśnienia i zmiany SIWZ
1 pytanie.doc 2010-07-29 14:36:11 20,5KB

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Anna Sankowska 27-07-2010 10:32
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: Anna Sankowska 27-07-2010
Ostatnia aktualizacja: Barbara Szczepańska 05-06-2019 14:28